ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

Балканите: Най-добрите бизнес столици

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 03/02/2013

Балкани
България винаги е била сред първите 5 икономики на Балканите, а в отделни периоди (преди 1989г.) страната ни дори е била втора икономическа сила на полуострова, след Гърция. Днес по БВП на глава от населението сме №6, като преди нас са Словения, Гърция, Хърватска, Турция и Румъния.

Само в София се произвежда една трета от БВП на страната, а общо за Югозападния регион този дял е 50%. Останалите 5 региона в България са сред топ 10 на най-бедните в Европа. Къде обаче е мястото на София спрямо останалите балкански столици?

Данните показват, че БВП на глава от населението в София е близо €12 хил. ($15,757):

 

В класацията по различни причини не са включени Анкара (която не е в Европа) и Атина, както и столици като Прищина, Подгорица и Сараево. Прави впечатление, че Белград произвежда по-голям брутен вътрешен продукт от София, въпреки че по този показател България е пред Сърбия. Поради по-високите икономическите показатели, Хърватска и Словения не присъстват в повечето бизнес доклади за страните от Балканския полуостров, въпреки че географски са част от него.
След 2005г., когато България за последно има по-добри показатели за БВП от Румъния (37% срещу 35% от средния за ЕС), северните ни съседи отчетоха няколко поредни години на по-висок икономически растеж. Данните показват, че през 2011г.* разликата в БВП на глава от населението между София и Букурещ е близо €4 000, което говори за един по-бавен ръст на нашата столица по този показател спрямо останалите балкански столици. В същото време, Любляна и Загреб показват значително по-високи икономически резултати от средните за Балканите и затова в повечето бизнес доклади са причислявани към държавите от Централна Европа, въпреки че географски са част от Балканския полуостров, както вече отбелязахме по-горе.

Един от тези бизнес доклади е Doing Business, изготвян от Световната банка за стартиране на бизнес:

Как се започва бизнес в отделните столици?
Облекчените процедури за стартиране на бизнес могат да превърнат един град в привлекателна инвеститорска дестинация. Както е видно от данните на Световната банка, в Любляна и Загреб стартирането на нов бизнес отнема значително по-малко време. В столицата на Словения може да започнете нов бизнес за 6 дни, като бюрокрацията е сведена до минимум – само 2 необходими процедури. В Хърватска, въпреки че броя им е по-голям, то всяка една от процедурите приключва още същия ден. На другия полюс е София, където данните говорят единствено за познатата ни тромава бюрокрация. За разлика от Загреб, финализирането на всички процедури в София по стартиране на нов бизнес отнема общо 18 дни (почти 5 дни за 1 процедура). По този показател Албания (чиито инвеститорски профил вече представихме) и Македония, които водят усилена политика за създаване на добри бизнес условия, показват по-добри резултати. Югозападната ни съседка вече обяви, че дава гражданство на всеки инвеститор от средно ниво (над €400 000), а Скопие е първенец на Балканите по отношение на стартиране на нов бизнес – три процедури за три дни.

*В началото на този месец избухна скандал в Румъния, заради изкуствено завишение на БВП през 2011г. с €4,52 млрд. Отнесено към БВП на глава от населението, завишението е с €211 на човек

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: