ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

Как да избегнем данък лихва?

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 12/10/2012

Последствията от въвеждане на данък „спестявания” ще удари предимно малките и средни клиенти на банките, а събраните средства от това перо в бюджета ще бъдат много под очакванията на Симеон Дянков от 120 млн. лв. Това е мнението на голяма част от икономистите, които реагираха остро срещу решението за въвеждане на облога върху спестяванията. Въпреки острите дебати, от управляващата партия са категорични, че данък върху доходите от лихви ще има. Затова вместо да се търсят излишни полемики с управляващите, заинтересованите лица е по-удачно да потърсят начин за избягване на облагането.
„Новият” данък отдавна е наложен във всички държави-членки на ЕС. Опитите за избягването му са честа практика и по този случай ЕК през 2003г. приема Директива 2003/48/ЕО, която да ограничи възможностите на хитруващите. Директивата влиза в сила през 2005г., като всички държави-членки са длъжни да я транспонират в националното си законодателство. По този начин, влоговете на гражданите от ЕС в друга страна-членка започват да се облагат, при това напълно автоматично чрез система за обмен на информация по лихвени плащания. Системата се приема от всички държави-членки на съюза, с изключение на Белгия, Австрия и Люксембург, а впоследствие стигат до задморските територии на Великобритания като Монсерат, Ангуила и Каймановите острови.

В държави като Лихтенщайн и Швейцария е невъзможно въвеждането на автоматизираната система за обмен на информация, защото това ще означава нарушаване на банковата тайна.
Затова започва прилагането на схема „Рубик”, при която всички налози се удържат още в банката, след което цялата сума се изпраща до съответните данъчни власти (т.нар. withholding tax = данък при източника върху лихвите от депозитите). Първоначално този данък беше 15%, но след 2011г. нарасна до 35%. По силата на различни договорки, ЕС започва да събира данъците на гражданите си дори в офшорните зони, прилагайки същата система. Обхватът непрекъснато расте, като всяка година в списъкът влиза нов „данъчен рай” (на 1 юли тази година се включиха и островите Търкс и Кайкос).
Кои са най-често срещаните начини за избягване на данък „спестявания” в Европа, според класацията на The Tax Experts?

1. Винаги може да прехвърлите парите си на сигурно място, където европейската директива (все още) не важи. След въвеждането на новия данък, огромни парични потоци „потеглят” в посока Сингапур и Хонг Конг – двете дестинации се най-предпочитаните убежища за парите на европейците. Класацията се допълва от САЩ (Делауеър), Бахамските и Бермудските острови, Сейнт Китс и Невис, Лабуан и Панама.

2. Съгласно европейската директива, новият данък се начислява върху печалбата от спестяванията на физическите лица. Тоест един корпоративен влог ще свърши идеална работа, но има някои общоприетите стъпки, които трябва да следвате. Най-често се прибягва до основаването на офшорен тръст – имуществото се прехвърля на попечител (обикновено местен адвокат), който е установен в юрисдикция, която не поставя изискване за облагане.

3. Новият закон ще облага лихвените плащания, което така формулирано включва всички форми на вземания по дългове – държавни ценни книжа, облигации, ценни книжа с фиксиран доход и други. В това число не попадат дивиденти от акции и капиталови печалби. Офшорните застрахователни облигации (Insurance bond) също не попадат под ударите на закона, а след приемането на директивата през 2005г. продажбата им се увеличава средно със 60% годишно.

4. Тъй като директивата се отнася само за държавите-членки на ЕС, ако станете гражданин на страна извън рамките на ЕС-27, също ще избегнете новият облог.

Всички тези отработени схеми, по които много европейци (предимно по-богати) се измъкват вече 7 години от „новия” данък показват само едно – големите пари преминават от една юрисдикция в друга. Правителството обаче очаква да раздвижи потреблението, а с него и икономическия растеж.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: