ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

„Райфайзен рисърч“: Еврозоната ще достигне дъното тази година, после – растеж

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 05/04/2012

През тази година БВП в еврозоната ще отбележи спад от 0.5% и с това ще достигне дъното на рецесията, а през 2013 г. ще порасне с 1.1%. Това сочи прогнозата на финансовите анализатори на „Райфайзенбанк интернешънъл“ (РБИ), съобщиха от институцията.

„Индикаторите отчитат видимо подобрение след зимните месеци. Това е в съответствие с нашата прогноза, според която, еврозоната отново ще отбележи растеж от второто тримесечие нататък“, коментира анализаторът Валентин Хофщетер.

По  думите му в рамките на ЕС продължава разделениетомежду страните в ядрото около Германия и периферните държави. „Очакванията за растеж на всички страни по южния фланг би трябвало допълнително да бъдат коригирани в негативна посока“, казва Хофщетер.

Анализаторите очакват пазарите да се фокусират върхуполитическите развития на континента през второто тримесечие, когато са насрочени изборите във Франция и Гърция. Хофщетер не изключва въпросът за втори спасителен пакет за Португалия, която наскоро получи 78 млрд. евро от ЕС и МВФ, да бъде повдигнат отново в рамките на тази година.

Изминалите няколко месеца показаха, че мерките на ЕЦБ са били ефективни, е оценката на РБИ. „Намаленията на основния лихвен процент в края на 2011 г. и щедрото предоставяне на ликвидност на банките значително намалиха напрежението върху финансовата система и остро понижиха риска от кредитен колапс“, смята Хофщетер.  Затова той очаква период на ниски лихви и високи нива на предоставяна ликвидност. „Част от мерките, като изкупуването на държавни ценни книжа, изобщо не бяха използвани. Други, като изкупуването на обезпечени банкови облигации, бяха само отчасти оползотворени и вероятно ще бъдат предприети отново само в краен случай“, коментира експертът.

Според колегата му Вероника Ламер добрата икономическа среда в еврозоната предполага, че корпоративните облигации ще продължат да се представят добре.  Експертът също така е оптимистичен и за акциите: „Пазарите пострадаха значително през последните няколко години и са на ниски нива на оценка. При положение, че очакванията за печалби отново леко се повишават, тук има възможности за дългосрочни покупки.“

Според Ламер големите развиващи се икономики извън Европа вече са преминали най-ниската точка на икономическа активност. Тя дава за пример Китай, където предприетите мерки позволяват постигането на малко по-висок растеж от заложените 7.5%, а също Бразилия, която стимулира вътрешното търсене.

Анализаторите повишават прогнозата си и за растежа в САЩ– от 1.5% на 2 на сто, заради подобрената ситуация на трудовия пазар. След като очакванията им за ръста на оборота на местните  компании бяха надхвърляни през всяко тримесечие от началото на 2009 г. насам, за тази година те прогнозират корпоративните печалби да се увеличат с 9%.

За акциите на развиващите се пазари, Ламер вижда допълнителен потенциал за дългосрочен растеж, като се отчита, че опасенията за възможно твърдо приземяване в Китай могат да предизвикат несигурност у инвеститорите в краткосрочен аспект. „Това може да доведе до добри цени за влизане през следващите няколко седмици, като възстановяването на китайския капиталов пазар подкрепя акциите на всички развиващи се пазари“, смята анализаторът.

Прогнозата на РБИ съотношението между еврото и долара и в краткосрочен, и в дългосрочен план да остане между 1.30 и 1.35. Според Хофщетер, най-вероятният сценарий за швейцарския франк е курсът му с еврото да се задържи малко над 1.20.

Според модела на звеното за анализи „Райфайзен Рисърч“цената на златото би трябвало отново да нарасне до края на годината, подкрепена преди всичко от ниските лихвени нива. „В краткосрочен план, относително ниските спекулативни позиции на хедж фондовете предполагат, че може би скоро ще настъпи подходящ момент за завръщане на пазара,“ обяснява Ламер.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: