ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

Затягат контрола по събиране на данък МПС

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax на 19/09/2014

 

От 1 януари 2015 г. се затяга контролът по събиране на данък МПС в цялата страна. През последната година единствено в София автомобил не можеше да мине технически преглед, без шофьорът да си е платил преди това дължимия налог за колата към кметството. От новата година въведената в София система ще заработи и на национално ниво. Това съобщи за „Преса“ зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Засиленият контрол върху плащането на данъка за колата ще стане възможен, защото преди седмици са направени промени в наредба на транспортното министерство, която регулира процедурата по техническите прегледи.

В момента Столичната община заедно със Сдружението на общините и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ към транспортното министерство уточняват как на практика ще заработи системата в цялата страна.

Зам.-кметът Барбалов каза, че се подготвя въвеждането на унифицирани бланки на документи от всички общини в страната за платен данък на колата. В момента всяка местна управа издава различни на външен вид документи. Целта е от пунктовете за технически прегледи да не могат да се оправдават, че всяка местна управа има различни бланки и така не могат да установят автентичността на документа. С въвеждането на системата в цялата страна ще отпадне поставянето на уникалния холограмен стикер в София. Той се поставя върху документа за платен данък на моторно превозно средство, за да се спрат по този начин злоупотребите с бележките за платен данък.

София въведе затегнатия контрол по събиране на данъка за колите още през септември 2013 г. Системата даде вече първите си резултати – общината е събрала от началото на годината до края на август 57 млн. лв. от данък МПС, което е със 7 млн. лв. повече спрямо същия период на м.г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: