ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

Най-добрата дългосрочна инвестиция в света се намира в България !

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 25/03/2014

23872-d-design-character

От кабинета си на улица „Броуд“ в долната част на Манхатън, Джеф Нотаро преглежда скромния си инвестиционен портфейл, състоящ се основно от земя. И по-конкретно земеделска земя в Североизточна България, близо до Черно море. Фондът Black Sea Agriculture е купил земи в региона за 1 500 000 долара, които отдава под наем на местните фермери.

От 2004 г. българската земеделска земя поскъпва средно с 19% годишно. И все пак тя остава много по-евтина от тази в САЩ. Средната цена на декар земеделска площ с добро качество е 463 щатски долара в сравнение с 1 250 щатски долара в Канзас.

Земята на брега на Черно море е с по-високи цени, тъй като е особено плодородна, а също така е в близост до дълбоководните пристанища. Декар чернозем там се търгува средно за 1 075 долара, но дава почти двойно по-високи добиви от пшеница, отколкото земята в Канзас, отчита Нотаро.

Поскъпването земеделските земи в България се подхранва главно от бума на цените на селскостопанските стоки в глобален мащаб, който повдигна цените на храните със 100% от 2003 насам, по данни на Организацията за прехрана и земеделие на ООН.

Според известния инвеститор Джим Роджърс, който стартира глобалния фонд Quantum заедно с Джордж Сорос в началото на 70-те години на XX век и създаде индекса Rogers International Commodities за цените на стоките на световните пазари, все повече инвеститори се насочват от металите и енергийните продукти към селското стопанство.

Причините за инвестиране в земеделска земя са добре известни на този етап. Световното население се очаква да нарасне до малко повече от 9 милиарда през 2050 г., в сравнение със 7 милиарда днес. Размерът на обработваемата земя на разположение ще намалява постепенно през следващите няколко десетилетия, от 0.218 хектара на човек днес до 0.181 хектара на човек през 2050 година.

В същото време търсенето на висококалорични храни в развиващия се свят ще расте, с увеличаването на доходите на населението. А животновъдството консумира огромни количества зърно и вода, което ще накара инвеститорите да купуват плодородни земеделски земи навсякъде по света. Друг важен фактор са биогоривата, чиито дял нараства в глобален мащаб, повишавайки търсенето на технически култури като рапица и царевица.

Повишаването на цените на селскостопанските стоки вече е довело до поскъпване на земеделските земи в Средния запад със 128% от 2003 г. насам.

От страна на предлагането, добивите се стабилизират след драматичния напредък през последните няколко десетилетия, започнал със Зелената революция, която трансформира селското стопанство в Китай, Индия и други места в развиващия се свят.

Но за 40% от площите за отглеждане на пшеница по света е налице тенденция на застой или намаляване на добивите.

В Китай, местни учени наскоро предупредиха, че нивата на смог в страната са станали толкова високи, че блокират естествена светлина и пречат на фотосинтезата на растенията.

Собствениците на първокачествени земеделски земи са на път да се възползват от всички тези тенденции, което обяснява защо толкова много селскостопански инвеститори са оптимисти за сектора. През следващите две години Норато се надява да увеличи размера на вложенията си край Черно море до най-малко 10 милиона долара, закупувайки общо 1 250 дка.

Както и в много други развиващи се пазари, основният проблем за земеделските стопани в България е раздробената собственост върху земята, която пречи да се реализират значителни икономии от мащаба.

Така цените на българския пазар на земеделска земя се покачват рязко с увеличаване на предлаганата площ за продажба или аренда. Разликите могат да достигнат 40% според Норато.

Като страна-членка на Европейския съюз, със сравнително стабилна икономика и политическа система, България предлага сигурност, която липсва на повечето развиващи се пазари. Така тя се нарежда сред най-добрите места за покупка на земеделска земя в света, заедно с Австралия, Чили, Нова Зеландия и Уругвай.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: