ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

Погасяваме ипотечни заеми без такса

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax на 24/01/2014

image

Ипотечните заеми ще се приравнят на потребителските и при предсрочното им погасяване няма да се плаща такса. Това гласят промени в няколко закона, подготвени от управляващите, обяви депутатът от БСП Румен Гечев пред bTV. Предвидено е, когато заемът се погасява със собствени средства, да не се плаща никаква такса, а когато това става със заем – такса да се начислява само върху първите 12 вноски – т.е., за първата година на кредита. И то върху главницата за първата година, а не върхе цялата сума на изтегления заем, обясни Гечев. Тази такса ще бъде фиксирана на 1%.
Банките първоначално не се съгласяваха с такава позиция, но след разговори постигнахме висока степен на съгласие, поясни Гечев. Според него законовите промени са в синхрон с европейското законодателство и ще засилят конкуренцията между банките.
Законовите промени няма да определят лихвите. Те ще се формират на пазарен принцип, категоричен бе Гечев. Той обясни, че ще бъде въведена формула, по коят ода се изчислява лихвата. Тя ще се формира от определен пазарен индекс – например EURIBOR, LIBOR или SOFIBOR, които са публични и всеки гражданин може да следи ежедневно. Втората компонента на лихвите ще е фиксирана надбавка, като всяка банка ще я определя сама и ще бъде различна за всяка от кредитните институции, според риска на кандидата и други променливи.
Ще се въведе и изискване банките да въвеждат такси само срещу реално предлагана услуга, като така може да отпаднат такси от рода на тази за управление на кредита, каза още Румен Гечев

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: