ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

 • Advertisements

Без удръжки за авансов данък за хонорари и наеми в последните три месеца на 2013 г.

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax на 07/10/2013

1-danuchni_oblekcheniq_framar

За последните три месеца на 2013 г. работодателите няма да удържат авансов данък за доходите от хонорари и граждански договори. Това означава, че хората, които получават такъв вид доход ще вземат с 10% повече за периода октомври-декември тази година.

Промяната в Закона за данък на доходите на физическите лица е в сила от началото на тази година, но повечето данъкоплатци научават за нея едва сега, тъй като удръжката на данъка спира с плащанията през октомври. За някои прекратяването на отчисленията на практика се отнася за доходи от септември, изплащани в началото на този месец. Поправката ще затрудни хиляди хората, получили по-високи доходи сега, тъй като догодина не само ще трябва да ги декларират, но и да ги довнесат в държавната хазна. Досега физическите лица трябваше само да декларират въпросните доходи и на практика си спестяваха време и транзакционни разходи да превеждат средствата към бюджета лично.

„Например ако един журналист получава възнаграждение за статиите, които пише и това възнаграждение е 100 лева месечно за всички 12 месеца за 2013-а, за месеците от януари до септември неговият работодател ще удържи данъка върху тези сто лева и разполагаемата сума за тези първи три тримесечия ще бъде в размер на 90 лева. За тях ще получим служебна бележка и единствено трябва да ги декларираме догодина по време на данъчната кампания. Какво се случва за хонорарите през последните три месеца? Картината ще е различна, защото журналистът ще получи 30 лева повече за последното тримесечие и ще има данък за довнасяне”, обясни преди време говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Мотивите за въвеждането на тази поправка са, че така на държавата ще й е по-лесно, тъй като ще получи със закъснение част от приходите си, защото вместо тези пари да постъпят в бюджета през януари, който е първи месец след четвъртото тримесечие на предната година, може внасянето на данъка да се забави до 30 април. Това е крайният срок, в който физическите лица трябва да декларират данъците си и ако имат суми за довнасяне, да ги платят.

От НАП обясниха, че промяната е предприета с цел да не се затруднява системата за управление на приходите. От приходната агенция се аргументираха, че авансово удържаният данък може да се плаща в годината, когато е бил удържан, и ако през януари се внесат средства, удържани в периода от октомври до декември, ще се създаде объркване в софтуера, който обработва декларациите и плащанията.

Нови декларации за авансов данък върху доходите си подават от началото на тази година хората, които сами се осигуряват и плащат данъците си, като лекари, нотариуси и адвокати. Те подават декларации за авансовия данък върху доходите си на тримесечие – до 30 април (за доходите от първото тримесечие), до 31 юли (за второто тримесечие) и до 31 октомври (за третото тримесечие). За четвъртото тримесечие авансови вноски не се правят, а данъкът се плаща направо с подаване на годишната данъчна декларация в срок до 30 април 2014 г.

До 31 октомври хората, които сами се осигуряват, трябва да пуснат последната декларация образец 4001 за настоящата година и в нея да опишат всичките си доходи за периода юли – септември. С подаване на годишната си данъчна декларация през 2014 г. ще изчислят и внесат дължимия налог за последното тримесечие.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: