ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

Как ще се променят данъците през 2014?

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 18/09/2013

safe_image.php

Министерството на финансите (МФ) е публикувало на страницата си законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Освен него са публикувани още законопроектите за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси, Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за счетоводството и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Проектите са в секцията „Проекти на нормативни актове“, уточняват от МФ.

„До края на този месец очакваме писмо от Европейската комисия по искането на Министерството на финансите от 8 август т. г. за запазване на намалената акцизна ставка на природния газ, ползван като моторно гориво, от 0,85 лв. за 1 гигаджаул, за да не се въведе от 1 януари 2014 г. минималната ставка за ЕС по евродирективата за природния газ“ – това заяви заместник-министърът на финансите Людмила Петкова по време на презентацията си за представяне на проектите за промени в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) и в Закона за ДДС (ЗДДС). Искането е добре мотивирано и МФ се надява да получи положително решение по този въпрос за срок от 6 години – от 01.01.2014 г. до 31.12.2019 година. В Европейския съюз има няколко държави, които ползват такава намалена акцизна ставка, сред тях са Италия, Португалия и Белгия.
Людмила Петкова разясни и схемата за предоставяне на държавна помощ „Намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство“, която ще се прилага за земеделските производители чрез предоставяне на ваучери за гориво за сумата от 70 млн. лв. през 2014 година. Схемата е одобрена през декември 2011 г. от ЕК, но не е прилагана. Нашата страна иска удължаване на срока на действието й до 31.12.2014 година. По данни на Министерството на земеделието и храните се предвижда от тази мярка да могат да се възползват 75 000 земеделски производители. Заместник-министър Петкова обясни подробно механизма за прилагане на тази схема, кои земеделци могат да се възползват от нея, как ще се разпределят ваучерите и как ще се отчита реалното потребление на гориво, за което се ползва държавната помощ.
В промените на ЗАДС са предвидени и предложения за намаляване на административната тежест за бизнеса. Предлага се малките винопроизводители, в случаите когато изпращат акцизни стоки до лицензиран складодържател на територията на страната, също да прилагат режим отложено плащане на акциз, като стоките да не се придружават с електронен административен документ. Предлага се предоставянето на обезпечения при режим отложено плащане на акциз да бъде по реда на ДОПК, а не по реда на митническото законодателство. По този начин се прекратява съществуващата практика за свръхобезпеченост на задълженията за акциз, водеща до значителни разходи за бизнеса. Подробностите от презентацията по промените в ЗАДС и примери.

По отношение на предлаганите промени в ЗДДС заместник-министър Петкова уточни, че те се правят за въвеждане на специалния режим „Касова отчетност на ДДС“, който ще подпомогне малките и средни фирми, които срещат затруднения при плащане на ДДС към бюджета, преди да са получили плащане по извършените от тях доставки на стоки и услуги от клиентите си. За фирмите, които ще прилагат специалния режим „Касова отчетност на ДДС“, данъкът по доставките в обхвата на режима става изискуем на датата на получаване на плащането по доставката (пълно или частично). МФ предвижда 220 000 фирми да се възползват от тази отчетност на ДДС. Останалите промени в ЗДДС са свързани с привеждане на националното законодателство в съответствие с правото на ЕС – Директива 2006/112/ЕО и практиката на Съда на ЕС, както и за въвеждането на Дерогация от Директива 2006/112/ЕО, касаеща отношенията на България и Румъния при съвместната им работа на Дунав мост II. Презентация и примери.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: