ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

15% данък офшорка !

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 09/07/2013

изтеглен файл

България е на път да се нареди сред страните, предприели кампания срещу явлението „данъчен рай“. След като ДПС обяви, че умува над законопроект за въвеждане на данък върху трансферите към офшорни зони, представители на бизнеса сами направиха предложение към управляващите как да стане това.

С 15% да се облагат всички плащания от България към офшорни зони в света, предлага Българската търговско-промишлена палата. Размерът на данъка е определен, защото акумулира 10%-ния данък печалба у нас и 5%-ния данък върху дивидента, обясни адвокат Тодор Табаков, който е и член на Управителния съвет на БТПП. Възможно е обаче процентът да се свали до 10.

Облагането на офшорните сделки преследва няколко цели. Първо, ограничава изтичането на капитали от страната. А те в момента са жизненоважни за стагниращата българска икономика. Второ, поставят се в равни условия фирмите, които плащат данъците си у нас, с тези, които ги избягват, разкривайки офшорно дружество.

Равнопоставеността ще повиши конкурентоспособността най-вече на малките и средните фирми. Въпреки че във все по-глобализиращия се свят да въртиш и управляваш бизнес през офшорни дружества вече не е само привилегия на големи компании.

По оценка на БТПП очакваните приходи от новия данък е около 100 млн. евро. Не трябва обаче да се пренебрегва и ДДС ефектът, ако наистина се намали броят на сделките през офшорки и те се извършват на територията на страната.

Според палатата обаче много по-същественият момент от въвеждането на този данък е, че ще престане да се говори за офшорките като за мръсен бизнес.

„След като си си платил данъците в една свободна икономика, никой не може да се интересува в каква дестинация си изнасяш парите“, казва адвокат Тодор Табаков. Според него този налог на практика ще „легализира“ парите, които отиват към офшорните зони.

„Той ще действа като катарзис за тези лица, които до този момент не са си плащали данъците“, смята още Табаков.

В инициативата на БТПП наблюдатели разчитат превантивна застраховка срещу по-сериозни санкции към притежателите на офшорки. Валутният закон не ограничава правото на българските граждани да имат фирма в данъчен рай, стига тя действително да извършва дейност, а не е куха структура. Развитите икономики обаче стават все по-чувствителни към темата, защото търпят огромни загуби от изтичането на капитали в тези зони. ОИСР наскоро отново предупреди за огромни парични обеми в офшорни зони, с които се избягва данъчното облагане. Все повече компании в САЩ и Европа много внимават в работата си с офшорни юрисдикции за произхода на парите и дали те не са от съмнителни операции, които се преследват от закона.

Какво ще се случи с натрупаните вече пари в офшорните зони? Засега у нас не се повдига въпросът за облагане и на тези средства. Скоро обаче отново може да очакваме на дневен ред да се появи идеята за данъчна амнистия. Предложения за облагане с еднократен данък на натрупани в миналото ресурси с неясен произход се появява периодично в България в годините на прехода. Още повече че вече имаме примера на страни като САЩ, Германия и Италия.

Банките ще одържат налога при преводите

Според предложението на БТПП с 15% трябва да се облагат всички трансфери на български фирми към офшорни зони, независимо дали са инвестиционни доходи от типа на дивиденти, лихви, авторски и лицензионни възнаграждения, възнаграждения за технически услуги или приходи от прехвърляне на имущество. Този данък трябва да се начислява и при плащания по чисто търговски и посреднически договори, при които имаме преместване на пари от сметка на българско дружество към сметка в офшорна зона.
Предвижда се финансовото министерство да направи списък с офшорните зони. Банките, след като видят дестинацията, ще удържат 15% като данъчен агент и тогава ще правят превода.

Някои работодателски организации обаче смятат, че не всички трансфери към офшорки трябва да се облагат. Много често доставката на суровини за България минава през офшорки, защото чуждите контрагенти, предимно от страните от ОНД, настояват за това. По този начин у нас масово влизали метали. Начисляването на данък по тези доставки ще вдигне цените им до неконкурентни нива, предупреждават от АИКБ. Според БТПП обаче не трябва да има изключения. Така както преди години направиха Испания и Франция, като обложиха с 25% всички плащания към офшорни зони.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: