ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

Рафинираните данъчни трикове на Apple !

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 21/05/2013

Apple_Computer_Logo_rainbow.svg

Данъчен грешник ли е Apple? Според нов доклад на Сената на САЩ технологичната компания е преработила своята корпоративна структура така, че едва да трябва да плаща данъци върху голяма част от своята глобална печалба в чужбина – ако въобще се случва това, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Причина за този необичаен баланс е аргументaцията на чуждестранните дъщерни дружества на производителя на iPhone. Те твърдят, поне според доклада на Сената, че никъде не са данъчни местни лица. Във вторник главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук ще говори на заседание на Сената по темата. Концернът вече призова за основна данъчна реформа в САЩ и твърди, че компаниите са санкционирани, ако върнат обратно своите отвъдморски печалби в САЩ.

Специална комисия преди това се е занимавала активно с данъчните практики на Apple. В крайна сметка става ясно, че след своето IPO компанията се е възползвала от правната ситуация в Ирландия и САЩ като предимство, за да си спести данъчни плащания в размер на най-малко 74 млрд. долара за последните четири години.

Следователите не са намерили доказателства, че Apple може да е нарушил закона. Но те също така твърдят, че никога не са виждали такава сложна корпоративна структура.

Самата Apple признава, че съответните клонове на концерна не са плащали данъци. Технологичният гигант обаче отрича, че е създавал филиали само с единствената цел да избегне плащането на данъци. Според компанията в Ирландия Apple е плащала данъци върху печалбата си в чужбина и е облагала в САЩ инвестиционни суми, които са възникнали в Ирландия.

В понеделник компанията обяви също така, че плаща „изключителен данъчен размер“ – 6 милиарда долара само през 2012 г. В САЩ нейната ефективна данъчна ставка възлиза на 30,5%, което е съвсем малко под законово записаната данъчна ставка от 35 на сто .

Сенаторът републиканец Джон Маккейн определи Apple все още като „един от най-големите данъчни грешници“ и „бруталните нарушители“ сред американските компании, които се опитват да намалят своята данъчна тежест. Маккейн е работил по разследването на Сената.

Още преди време Apple създаде централата за своите операции в Европа, Близкия Изток, Индия, Африка, Азия и Тихоокеанския регион в ирландския град Корк. Както е заявила пред следователите компанията, там тя си е издействала специален корпоративен данък в размер на 2% или дори по-малко през последните години. Задължителният за Ирландия корпоративен данък е в размер на 12 на сто – значително по-ниска ставка от тази на корпоративния данък в САЩ – 35 процента.

Ирландските власти обаче считат за длъжни да плащат местни данъци само онези компании, които се управляват и надзирават и в Ирландия. От друга страна американските данъчни власти считат за данъчно регистрирани дружествата само ако са регистрирани в САЩ като компания. За Apple това е главна атракция: според доклада на Сената концернът плаща и в двете страни малък или никакъв данък върху международните си приходи

Едно подразделение на име Apple Sales International (ASI), което е базирано в Ирландия и продава Iphone, IPad, MacBook и други продукти като дистрибутор в чужбина, е направило през 2011 г. печалба преди облагане в размер на 22 милиарда долара, но е платил само 10 милиона долара данъци. По този начин данъчната ставка за ASI е само около 0,05%.

ASI може да продава продукти на Apple в чужбина чрез специална клауза, договорена с централата на Apple, според която главният офис в Калифорния също участва в разходите. Apple си запазва защитените права на собственост в Калифорния, но ASI плаща за това, продуктите на Apple да бъдат продавани в чужбина.

Една от компаниите – майки на Apple Sales International – Apple Operations International, е подала през последните пет години цифром и словом… нито една декларация за корпоративен данък, твърдят следователите от Сената. Отделът, който се отчита директно на централата на Apple в Калифорния, е отчел чрез малки дъщерни дружества като ASI в периода 2009-2012 приходи от 30 млрд. долара, заявява Apple пред разследващите.

Но същевременно калифорнийският концерн твърди, че Apple Operations International в нито една страна “ не може да бъде класифициран като местно лице съгласно приложимите местни закони“.

Една трета дъщерна на Apple компания –  Apple Operations Europe, твърди според доклада, че консолидираните ѝ печалби не могат да се облагат с данък в нито една държава.

Дъщерните дружества „играят важна роля в международната дейност на компанията“, казва се в писменото становище на Apple. Ирландското дъщерно дружество има близо 4 000 служители. С тази структура Apple намалява до минимум рисковете и в същото време се възползва от предимствата, че е голяма компания, като концернът реализира по-голямата част от своята печалба в чужбина с една единствена дивизия.

За политиците по целия свят това откровение на концерна е като трън в очите. Те се опитват от известно време да наблюдават по-стриктно от данъчна гледна точка мултинационални и местни компании. Депутатите от Великобритания, Франция и Австралия вече се опитват да наложат на тези дружества по-високи данъчни ставки. Те вярват, че корпорациите укриват чрез сложни корпоративни структури пари от държавите и ги лишават от постъпления.

През изминалата седмица австралийското правителство обяви нови мерки за предотвратяване на „преместването“ на печалбите в чужбина от страна на местни и международни корпорации. А в британския парламент през миналата седмица се състояха срещи с представители на петролната компания BP и фармацевтичната компания GlaxoSmithKline – също по въпросите за данъчната политика. През януари доклад на френското правителство „обвини всички големи интернет компании от САЩ, че чрез сложни корпоративни структури в Европа намаляват своята ефективна данъчна ставка“

Междувременно и в САЩ в момента тлее дебат за печалбите, които американските корпорации оставят в чужбина. Върху печалбите на чуждестранните дъщерни дружества американското министерство на финансите няма никакъв достъп. Според одит на Analytics Research Institute те са в размер на 1,9 трилиона долара. За своето проучване Analytics е анкетирала повече от 1000 компании, представени в индекса Russell 3000.

Сумата на парите в чужбина отразява и това колко силно компаниите се разрастват извън Съединените щати. Но тя също така подчертава, че много компании се опитват да заобиколят корпоративния данък от 35 процента, който се прилага при репатриране на чуждестранните печалби в Съединените щати.

И директорът на Apple Тим Кук се опълчва срещу господстващата в момента американска данъчна система. „Apple ще поздрави един обективен преглед на системата за корпоративно данъчно облагане в САЩ, което не е в крак с появата на цифровата ера и бързо променящата се глобална икономика“, се казва още в публикуването в понеделник становище на концерна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: