ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

От 15 април Здравната каса пуска електронно здравно досие.

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 04/04/2013

NZOK

От 15 април електронното здравно досие ще бъде факт, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса. Досието е част от персонализираната информационна система на институцията и ще съдържа актуални данни за медицинското състояние на всяко здравно-осигурено лице, както и информация за преминали прегледи, хоспитализации, а също и за отпускани лекарства. Предвижда се досието да дава възможност за избор на личен лекар по електронен път. Дали обаче тази опция ще бъде факт от тази година, ще стане ясно след преговори между представители на касата и Българския лекарски съюз.

Достъпът до електронното досие ще бъде осъществяван на страницата на институцията, посредством уникален код за достъп или електронен подпис. След 15 април желаещите да получат своя код, ще могат да го заявят във всяка районна здравна каса, като услугата е безплатна. Предвижда се пациентът да има право сам да избира за какво да бъде уведомяван от системата, поясни инж. Таня Загорова, главен експерт в касата.

„Аз, като здравноосигурено лице над 18 години, имам право на годишен профилактичен преглед, който ще бъде осъществен от джипи. Мога да направя абонамент в системата, така че системата да ми напомня в началото на годината, че имам право на такъв профилактичен преглед и да посетя своя общопрактикуващ лекар“, каза още Загорова.

За да бъде информацията за здравословното състояние на пациента актуална, е нужно общопрактикуващите лекари и специалистите да се отчитат ежедневно, коментираха още от касата. Това се отнася и до болниците, като към момента им е даден гратисен период, в който да настроят софтуерите си.

След 1 май обаче този период приключва, поясниха експерти. Уникален код за достъп ще получават само лицата на възраст над 18 години. Медицинската информация за непълнолетните ще се помества в интернет досиетата на техните родители.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: