ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

Хитроумните данъчни бегълци

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 13/01/2013

Tе не укриват данъци, но заобикалят високите такси, като плащат данъците си не в Германия, а в чужбина. Не малко известни германци правят това и то е легално при определени обстоятелства. Може обаче да има и лош край.

Който печели много пари, трябва да плаща и високи данъци. Горната данъчна ставка в Германия е 45 процента. Иначе казано, високоплатените трябва да внасят доста големи суми във финансовата служба. Или изобщо да не плащат – поне не в Германия, защото ако имат чужда адресна регистрация, могат да плащат данъците си в чужбина, т.е. да избегнат по-високата германска такса. Сред именитостите, които прибягват до подобни хитрини, вече са споменавани Борис Бекер, Щефи Граф, Ралф и Михаел Шумахер и още много. Спортисти, хора на изкуството, бизнесмени.

Да знаеш къде…

Плащането на данъци е обвързано не с гражданството, а с адресната регистрация. Председателят на германския данъчен синдикат Томас Айгенталер обяснява: „По правило, ако има регистриран адрес в чужбина, германският гражданин може да плаща данъците си там. Ето защо някои данъчни „бегълци“ наемат или купуват къща в Швейцария, Монако или Кипър и вписват в данъчната декларация новата си адресна регистрация“. Много държави налагат извънредно ниски данъци. В Кипър например данъчната ставка е 10 процента. Има страни, където ставката е 12,5 или 15 на сто.

Да знаеш как…

Който живее в чужбина, трябва да се връща и в Германия, за да следи сделките си. Тук обаче е в сила желязното правило, че подобен временен престой трябва да е не по-дълаг от 183 дена в годината. Много често предварителната сметка не излиза и финансовата служба става подозрителна. Борис Бекер изпита това на гърба си през 1980-те години. Навремето той вписва Монако като местоживеене и плаща данъците си там.

И тенис-легендата Бекер трябваше да плати милиони глоба за данъчни „хитрини“

Бекер премълчава обаче факта, че живее често и в Мюнхен. Той не пребивава по-дълго от 183 дена в Бавария, жилището е записано на името на сестра му, а наема плащат родителите. Само че Бекер държи ключ от жилището. Финансовата служба стига до извода, че Бекер не живее изключително само на Средиземно море и следователно трябва да плаща данъци в Германия. Тенис-звездата беше осъдена и трябваше да плати милиони глоба.

Цената на единството, правото и свободата

Спорно е дали много германски именитости се изселват в чужбина единствено за да не плащат данъци в Германия. Подозрението обаче се засилва, защото нито един известен германец не се е преселил досега в Швеция например, където данъците са доста по-високи. Явно обаче се предпочитат държави с непокътната природа, добре развита инфрастурктура и преди всичко с ниски данъчни ставки. Според председателя на германския данъчен синдикат данъците са „цената за единството, правото и свободата“. Томас Айгенталер критикува германските финансови министри, че не предприемат по-строги мерки както срещу укриването на данъци, така и данъчните бегълци. Според него данъчното облагане трябва да бъде обвързано с гражданството. Тогава спортисти като Борис Бекер или Михаел Шумахер биха се замислили кое да предпочетат – дали прагматизма или дълга към собствената си страна.

Автор: Д. Кауфман, К. Цанев/ Редактор: Б. Рачева, DW.DE

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: