ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

Погват нотариуси заради данъци при сделки с коли

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 26/11/2012

10 нотариуси ще бъдат наказани заради невнесени данъци по сделки с покупко-продажба на коли. Срещу тях са започнали дисциплинарни производства, съобщи шефът на нотариалната камара Димитър Танев в Пловдив.

Нарушенията лъснали след проверки в страната от началото на лятото досега. Един от нотарусите вероятно ще бъде лишен от правото да работи за 1 г.

По закон дисциплинарните наказания са порицание, глоба до 5000 лв., предупреждение за отнемане на правоспособност и лишаване от това право за срок от 3 месеца до 5 г.

„Получихме две писма от НАП за това, че двама колеги не са контролирали внасянето на данък превозно средство и на местния данък за придобиване на кола при удостоверяване на сделки с коли. Проверихме 300 нотариуси, остават още толкова“, каза Танев.

3-членни комисии отварят архивите и търсят дали в тях има документи за платени налози. Така 10 нотаруси били засечени в нарушения по една или по 3-4 сделки. Те не спазили задължението да изповядат сделката едва след като се уверят, че данъците са платени. Някои от тях пък се наели лично да внесат налозите в хазната, но не го сторили.

От нотариалната камара призоваха купувачите на коли сами да следят дали данъците са внесени и да плащат навреме, за да не бъдат изненадани след 3-4 г. с честитки от НАП със сумите и солени лихви по тях.

Предните две години у нас са образувани общо 9 дисциплинарни производства срещу нотариуси. От 1998 г. насам 15 са стигнали до Върховния касационен съд, 7 нотариуси имат влязла в сила присъда.

Спрели 3100 измами с карти менте

3100 имотни измами с фалшиви лични карти са предотвратени през последните 20 месеца от нотариусите. За целта те извършили над 1,4 млн. справки. Нотариусите имат достъп с пароли до системата на МВР и могат да сравнят имена, ЕГН-та и снимки на клиенти.
„Измами с фалшиви лични карти вече не може да станат, освен ако не участва нотариус“, обясниха от гилдията. Още има опасност обаче имотната мафия да действа от чужбина, тъй като е трудно да се проверят на момента пълномощни, издадени зад граница. Нотариусите искат пълномощните да се въвеждат в електронен регистър, за да може при заверки в чужбина да се правят справки веднага.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: