ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

Малта – 5 % Корпоративен данък

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 18/10/2012

Голяма част от българските фирми ползват възможностите, които предлагат офшорните зони, за да оптимизират данъците си или за да получат конфиденциалност. Напоследък Малта се очертава като дестинация – звезда за българските бизнесмени, тъй като чрез нея те могат да намалят данъците си съвсем законно до под 5%.

През последните години България също добива имидж на дестинация, която без да попада в дефиницията на офшорна зона предлага подобни възможности на чуждия бизнес. Много вероятно Европа да опита да наложи натиск върху правителството ни за повишаване на ставката на корпоративния данък, която в момента е най-ниската в ЕС.

Когато например става въпрос за продажба на фирма (дялове или акции), става въпрос за капиталови сделки и тогава би могло да се направи такава структура, че данъкът да се сведе до 0% при това напълно законно.

Причините малкият и средният бизнес да не търси тази услуга са различни. На първо място доста умни промени в нашето данъчно законодателство, които охладиха интереса на българския бизнес към офшорните зони. Например, тогава, когато българска компания получава разходни фактури и договори от фирми – контрагенти от офшорни юрисдикции, то тези разходи се облагат с данък при източника в България, който е 10%. Това е и ставката на данък-печалба, с което такъв тип операции се обезсмислиха. Това беше много умна промяна.Второ сама по себе си ставка от 10%, която е най-ниската в рамките на Европейския съюз, мотивира българския бизнес да си плаща този 10% данък и да прави спокойно бизнеса си, без да се притеснява.

Цената да имаш офшорна компания варира между 3 и 10 хил. евро. Това представлява цена за регистрация плюс таксата за годишна поддръжка, като цената варира за различните дестинации. Основните такси за откриване на фирма са относително ниски. Например 900 GBP струва откриването на компания в Белиз, 1 200 GBP за BVI – компания.Допълнителните nominee услуги (и не само – също виртуален офис, счетоводство) формират крайната цена от 3 000 € до 10 000 € за най-скъпите дестинации. Напоследък много се търси Малта, където цената е 1 200 евро за регистрация. Услугата не е евтина, но тя се ползва от фирми с големи обороти, за които изброените цени не са високи, съпоставени с обемите им.

Най-предпочитани юрисдикции са Кипър, Британски Вирджински острови, Панама, Малта. Кипър бе особено популярна през изминалите 7-8 години, но от 1-2 години насам тенденцията е интересът да се измества към Малта. Причините за това са в не толкова добрата репутация на Кипър като юрисдикция през последните години. В много европейски държави Кипър бе поставян и в последствие изваждан от така наречените черни листи . Другата основна причина е данък печалба, който в Кипър е 10%, а в Малта е 5%, което се оказва по-подходящо за данъчна оптимизация.

Най-често целта за регистриране на офшорна компания е оптимизация на дължимите данъци. Разбира се, с помощта на една правилна структурирана офшорна структура, могат да се постигнат защита на собственост, облекчени изисквания на отчетност, ниско ниво на бюрокрация и така нататък. Съществуват богати хора, хора с успешен бизнес, които вече са платили своите данъци и независимо от това имат притеснения и предпочитат да не афишират богатството си, държат да си осигурят конфиденциалност.

Често срещатна услуга е учредяването на така наречените тръстове. При тях отново говорим за богат човек, който си е платил данъците, но има например дъщеря и би искал да й остави някакви активи под формата на наследство. Това би могло да се оформи като тръст, който да бъде учреден в Швейцария; да бъдат направени съответните влогове и неговата дъщеря да може да се ползва от тези средства след определен период от време, например, когато стане на 25 години.

В момента в рамките на ЕС има три юрисдикции, които се радват на облекчен данъчен режим. Това означава, че те имат най-ниски данъчни ставки и то без да имат лоша репутация. Това са Кипър, Малта и България.В международните бизнес среди наричат България – Бестшор. Причината за това е, че имаме най-ниската данъчна тежест в рамките на ЕС, нямаме репутация на офшор, много ниски са цените на недвижимите имоти и индустриалната собственост, имаме отлично обучени кадри, ниска цена на работната сила, много стабилна банкова система, надеждна политическа и икономическа среда.

Парите с източник България ,  в крайна сметка , се връщат отново тук. Фирмите създадени след 1989 година са 1 милион. Пререгистрираните фирми в Търговския регистър са около 450 хиляди.Предполага се, че това са действащите фирми в България. От тях фирмите с мажоритарен чуждестранен дял от офшорни зони са както следва: Кипър – 2 300 фирми, Британски Вирджински острови – 390 фирми, Панама – 380 фирми, Малта – 350 фирми. Това са тези фирми, за част от които би могло да се предположи, че зад официалните собственици – чужденци, стоят българи. Както се вижда,  техният брой е пренебрежимо малък, като в същото време опцията паричните потоци да се реинвестират в България, е далече по-благоприятна, от тази, да се влеят в някоя чужда икономика.

Източник: Дарик , Павлина Петрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: