ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

НАП събра половин милион лева за шведските данъчни

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 24/07/2012

Изображение

През първата половина на година НАП е събрала общо 556 хил. лв. задължения, натрупани към европейските приходни администрации. По-голямата част от тази сума – 515 хил. лв., са дълг на български гражданин към шведската приходна администрация в размер на 515 хил. лв. Това е успех за българските данъчни. За сравнение през цялата 2011 г. събраните суми възлизат на около 166 хил. лв.

НАП събира принудително задължения на граждани и фирми, натрупани към европейски приходни администрации от началото на 2010 г. Това може да са, например, неиздължени данъци и акцизи на европейски граждани и фирми, които са се установили за постоянно в България или задължения на български лица към европейски данъчни администрации. Обменът на информация между данъчните администрации става въз основа на Директива 2010/24/ЕС на Съвета, транспонирана в гл. 27а от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (в сила от 01.01.2012 г.) и се отнася за събиране на просрочени задължения за данъци върху доходите и имуществото, ДДС, акцизи, мита, такси, включително местни данъци и такси, както и лихви, глоби и административни наказания върху тях.

За да изпратят искане до своите български колеги, европейските данъчни трябва да са изчерпали всички способи за събиране на задълженията в своята страна. Освен това дължимите данъци, мита и др. трябва да са за над 1 500 евро и не трябва да са минали повече от 5 години от влизане в сила на акта за установяване на публичното вземане.

Обменът на информация с европейските приходни администрации се осъществява в три направления. Европейските данъчни могат да поискат от НАП да даде някаква информация за техния длъжник, да уведоми задълженото лице, както и да стартира процедура за принудително събиране.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: