ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

Стандартите за данъчни ревизии ще бъдат повишени

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 16/07/2012

С тях се цели подборът на рискови фирми да стане по-качествен, а ревизорите да съставят акт само ако са твърдо убедени, че той ще издържи в съда. В момента близо половината от актовете отпадат при обжалване пред административните съдилища, а за да се стигне до съд, трябва преди това жалбата на ревизираното лице да е била отхвърлена от дирекция „Обжалване и управление на изпълнението“ в НАП.

Текстовете все още не са подготвени, но идеята е трите звена – анализаторите, които подбират фирми за ревизия, самите инспектори и тези, които разглеждат евентуалните жалби, да носят отговорност при отменяне на актовете от административните съдилища. 

Указания за единно прилагане

Другата промяна е, че в процеса на данъчни ревизии дирекцията по методология в централното управление на НАП ще може да дава указания как точно да се прилагат законите. В момента това е забранено и по думите на Менда Соянова създава условия за различно третиране на отделните фирми.

Един пример – ако данъчен в Русе ревизира фирма и открие, че счетоводната й политика е била базирана на едно тълкуване на законите, а той разбира текстовете по друг начин, може да състави ревизионен акт на компанията. В същото време може инспектор от НАП в Благоевград да попадне при негова ревизия на същия казус, но да се съгласи с тълкуванието на благоевградската фирма и тя да не бъде начетена с допълнителни задължения като русенската.

Промените най-вероятно ще се внесат между първо и второ четене на измененията в ДОПК, които правителството внесе за гласуване в парламента преди дни. Причина за забавеното внасяне според Стоянова е, че все още текстовете се уточняват.

Тези, които кабинетът утвърди миналата сряда, са безспорни и с тях се отразяват последните промени на европейските директиви за обмен на информация между НАП и данъчните служби в другите страни на Европейския съюз.

Бизнесът иска  повече промени

Промените, които управляващите подготвят обаче, са малка част от тези, за които настояха предприемачи и юристи на организирана миналата седмица кръгла маса по прилагането на Закона за ДДС. Исканията, зад които застана и Българската стопанска камара (БСК), съвпадат с промените само по отношение на методологическите становища, които да се взимат под внимание в хода на самите ревизии.

Главното настояване – да отпадне солидарната отговорност, при която задължения се приписват на фирми, които са клиенти на неизрядни компании и измамници, няма да отпадне. Не се споменава нищо и по искането данъчните да подготвят регистър, в който компаниите да проверяват доставчиците си и ако те са посочени като рискови, да не сключват сделки с тях, за да нямат проблеми с възстановяване на ДДС в бъдеще.

Другото настояване бе да се посочат детайлно условията, при които една доставка се счита за реална, също не е отразено. Именно отказът на данъчните да признаят една доставка за действителна блокира и последващото възстановяване на ДДС.

Адвокатът по административни производства Ивелина Илиева, която е заместник-председател на Асоциацията за правна защита на фирмите и представи част от исканията на БСК, коментира, че подготвяните промени са в правилната посока, но далеч не са достатъчни, за да се създаде сигурност на фирмите, че няма да бъдат изненадвани със субективни решения на НАП.

„В Закона за отговорността на държавата е записано, че данъчните не носят отговорност за издадените от тях ревизионни актове. Ние подкрепяме идеята да се държат отговорни, ако актовете им паднат. Също важно е предварителните обезпечения, които данъчните органи правят в хода на ревизията, да се правят само с разрешение на административния съд, като размерът на обезпечението да се мотивира“, коментира тя.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: