ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

Близо 70 млн. евро изтекли от България за Гърция в края на април

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 15/06/2012

Близо 70 млн. евро са изтекли към Гърция през дружествата-субсидиари на гръцки компании у нас за времето от януари до април тази година. Най-голям е изходящият паричен поток към Германия, за където в края на април са изпратени общо 240.8 млн. евро.

Това е видно от финансовия отчет на държавата, публикуван на сайта на Българската народна банка. От там обясняват, че средствата са били трансферирани по линия на погасителните планове на предприятията по вътрешнофирмени заеми. Така през месец април преките чуждестранни инвестиции у нас са отрицателна величина и възлизат на 71.2 млн. евро. С натрупване, за четирите месеца на годината инвестициите са положителна величина и достигат 407.2 млн. евро, което е шест пъти повече от резултата за същия период на миналата година, когато преките чуждестранни инвестиции възлизаха на 67.4 млн. евро.

Холандците продължават да са най-големите инвеститори у нас с принос от общо 386.4 млн. евро за първите четири месеца на годината. Швейцария е втори по значимост инвеститор с вложения за 105.6 млн. евро. Най-големите отрицателни парични потоци са към Германия (-240.8 млн. евро), Гърция (-69.4 млн. евро) и Великобритания (-61.1 млн. евро).

Постъпленията от чужди лица, инвестиращи в имоти, надхвърлят резултата от миналата година и достигат до 67.4 млн. евро, което потвърждава теориите, че има раздвижване на имотния пазар, особено във ваканционния сегмент, който традиционно е интересен на чужденците.

През месец април държавните финансисти са си открили грешки в отчета за повече от половин милиард евро. Така в графата Грешки и пропуски през април са вписани 542.9 млн. евро в повече, при грешки за 82.6 млн. евро през април миналата година.

Заради нарастването на търговския дефицит със 163 млн. евро до 395.4 млн. евро през април дефицита в текущата и капиталова сметка нараства до 158.7 млн. евро. За периода от януари до края на април текущата сметка е отрицателна и възлиза на 597.5 млн. евро.

За първите четири месеца на годината търговският дефицит скача до 1.214 млрд. евро или 3.1% от Брутния вътрешен продукт на страната. Причината е в реализирания износа за 6.284 млрд. евро и и по-големият внос за 7.499 млрд. евро.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: