ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

Бившият директор на Държавен фонд „Земеделие“ Калина Илиева получи тригодишна условна присъда

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 04/06/2012

Калина Илиева (в средата) днес се яви в съдебната зала с двама адвокати. Пред съда тя призна вината си и поиска споразумение с прокуратурата.

Бившият директор на Държавен фонд „Земеделие“ Калина Илиева получи тригодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок за фалшифициране на диплома за висше образование. Присъдата бе постановена от Софийския районен съд след като Илиева призна вината си и поиска споразумение с прокуратурата, каквото беше и постигнато.

Разследването срещу Илиева започна преди повече от година като според прокуратурата тя е фалшифицира подписи на германски професори, изготвяйки фалшива диплома за висше образование от Професионално висше училище по техника и икономика в Берлин.

В обвинителния акт е посочено, че са предоставени четири неистински документа в министерството на образованието, за да признае дипломата – фалшифицирана диплома за образование „магистър“, фалшифицирана академична справка за положени държавни изпити, както и два документа, удостоверяващи истинността на подписите върху дипломата и справката. Най-високото наказание, което можеше да бъде получено, е 8 години затвор.

Днес пред съда Илиева съобщи, че е със средно образование и съобщи, че разбира деянието си. Тя поиска споразумение с прокуратурата, каквото беше сключено впоследствие. Така Илиева получи тригодишна условна присъда с пет години изпитателен срок като трябва да заплати 1408 лв разноски по делото. Решението не подлежи на обжалване и протест. По време на заседанието адвокатите и прокуратурата изтъкнаха, че досега Илиева не е осъждана, майка е на малко дете и е извършила деянието в млада възраст (през 2007-а, когато е представена „дипломата“ Илиева е била на 27 години).

Веднага след делото прокурорът по него Виктор Тарчев коментира пред журналисти, че наказанието отговаря на закона и морала. „Ако подсъдимата се беше признала за виновна по-рано, и беше поскала провеждане на съкратено съдебно следствие, тя щеше да получи наказание пробация. По-близко по вид наказание е това, което е определено в момента“, каза още прокурорът, цитиран от агенция „Фокус“. Самата Илиева отказа да отговори на журналистическите въпроси след делото.

Разследването срещу Илиева започна в края на 2010 г. след като политици и медии повдигнаха въпроса за висшето образование на бившия директор на фонд „Земеделие“. По това време тя беше освободена от длъжност, тъй като излезе в майчинство и според думите на земеделския министър Мирослав Найденов през цялото време е крила бременността си, обяснявайки, че отсъства заради сериозно гинекологично заболяване.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: