ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

Нов спор между бизнеса и синдикатите за неплащането на осигуровки

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 19/04/2012

 

Бизнесът и синдикатите отново сблъскаха позициите си по въпроса за криминализиране на неплащането на осигуровки. Разликата е във формулировката, която двете страни предлагат – „укриване на осигуровки” или „неплащане” на такива.

Бизнесът ще подкрепи законодателна промяна, която предвижда укриване на осигуровки от работодателя, но не и промяна, предвиждаща неплащането им. Това заяви изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов пред БНТ.

Според бизнеса неплащането на осигуровки означава работа на черно и затова няма да приемат подобна промяна. „Ако социалното плащане е начислено, тогава няма криминално деяние”, каза Евгений Иванов.

В предстоящите преговори бизнесът ще настоява да се докаже умишленото укриване на осигуровките и едва тогава да се приеме криминализирането. Мотивът на работодателите е, че в условията на криза затворите биха се напълнили с некоректни работодатели.

На противоположната позиция са синдикатите. Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази мнение, че неплащането на осигуровки винаги става с умисъл от работодателите и затова трябва да се преследва и наказва със затвор.

„Искаме да се гарантират трудовите и синдикалните права на хората, да се приеме предложението ни за синдикално сдружаване, за да се гарантират тези основни права на работещите”, каза Димитров.

Президентът на КНСБ заяви, че е умерен оптимист за извършване на промени в няколко закона, така че хората да имат гаранция да получат заработената си заплата.

По повод на предложението на КНСБ през 2013 г. минималната работна заплата да се повиши до 300-350 лв. Димитров коментира, че това е възможно, ако бъде приложен нов меха низъм за формирането й. Синдикатите предлагат минималното възнаграждение да бъде обвързано с размера на средната работна заплата и да стане 50% от нея. Според Димитров още отсега трябва да се търсят източници за осигуряване на средства за подобно увеличение.

Бизнесът подкрепя предложението, но при условие, че се редуцират работодалските организации, които имат отношение към решението за минималното възнаграждение. В момента бизнес организациите, които участват във вземането на решиния са шест, коментира Иванов.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: