ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

ЕК улеснява регистрацията на коли

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 05/04/2012

ЕК улеснява регистрацията на коли

Европейската комисия предложи вчера регламент, с който твърди, че ще улесни пререгистрацията на автомобили, чиито собственици се местят от една страна в ЕС в друга.

От 300 милиона регистрирани в ЕС коли всяка година 3,5 милиона се местят от собствениците им в друга държава от общността. Смяната на номерата отнема средно 5 дни и 400 евро на кола, съобщи комисията. Тя смята, че предложените облекчения ще спестят 1,5 милиарда евро годишно на собствениците.

Главното, което проектът променя, е въвеждането на единен за целия ЕС срок от шест месеца за пререгистрация на МПС, чийто собственик или ползвател се мести дългосрочно в друга страна от съюза. От задължението са освободени студентите, хората с ваканционни имоти в чужбина и гражданите, ползващи служебно автомобили от други страни на ЕС. Сега сроковете за промяна на регистрацията са различни и зависят от съответното национално законодателство, каза вносителят на предложението, комисарят по индустрията и предприятията Антонио Таяни. Той призна, че проектът не променя коренно сегашната система на национална регистрация поради съпротива от държавите членки.

Регламентът, който подлежи на одобрение от страните членки и Европарламента, освобождава също така собственика на автомобила от задължението да представя лично информацията от техническия преглед на властите в регистриращата държава. Те ще трябва сами я да изискат и получат от компетентните органи в страната на пререгистриращия се. Гражданите, които купуват или продават автомобил втора употреба в друга държава от ЕС, няма да са длъжни да преминават през допълнителни технически прегледи. Властите в приемащата държава обаче ще си запазят правото в отделни случаи да поискат преглед. Предлага се временна регистрация за 30 дни, с която употребяван автомобил да бъде закаран при новия му собственик в ЕС.

Леките и товарните автомобили на фирми ще се регистрират там, където е седалището на дружеството, а останалите държави от ЕС трябва да приемат тази регистрация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: