ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

ЕС спря фондовете на Унгария, може да размисли през юни

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 13/03/2012

Финансовите министри на Европейския съюз (ЕС) гласуваха спиране на кохезионните фондове за Унгария през 2013 г. заради неуспеха на Будапеща да се справи с бюджетния си дефицит, каквито бяха предварителните очаквания. Санкциите, засягащи фондове за 495 млн. евро, обаче може да бъдат отменени през юни, ако дотогава правителството на Виктор Орбан предприеме нужните фискални мерки.

В началото на месеца всички членки на ЕС с изключение на Великобритания и Чехия, се подписаха под нов фискален пакт, който налага строги мерки за бюджетната дисциплина на страните в блока. В понеделник вечерта обаче беше направен първият компромис с новите правила, като на Испания беше позволен бюджетен дефицит от 5.3% през 2012 г., вместо договорените преди това с Европейската комисия 4.4%. На Унгария обаче не беше позволено да се отклони от фискалните изисквания на съюза. Решението на финансовите министри дойде, след като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съобщи, че страната вероятно ще изпадне в рецесия.

„Това осигурява силен стимул за Унгария да провежда стабилна и устойчива фискална политика. Ако са ефективни, действията на унгарските власти могат да доведат до вдигане на санкциите преди да са влезли в сила“, коментира европейския комисар по икономическите въпроси Оли Рен. Финансовите министри ще разгледат въпроса отново на 22 юни. Според дипломатически източници, цитирани от Reuters, този компромис е бил издействан от страна на Германия и Австрия, чиито банки имат сериозно участие в унгарската финансова система.

Според предложението на Европейската комисия Унгария трябва да докаже, че може устойчиво да сведе бюджетния си дефицит под европейските изисквания от 3% от БВП през 2013 г. Макар 23 от 27-те членки на съюза да са нарушавали изискването за 3% дефицит, Унгария е първата, която бива санкционирана. Според анализаторите дефицитът на станата може да достигне 3.6% през 2013 г., ако  бъдат взети необходимите мерки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: