ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

Рискова професия ли е управител на търговско дружество ???

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 12/03/2012

Собствениците на капитала често назначават формално свой приближен, който не преценява възможните последствияМного често в практиката и дейността на търговските дружества собствениците на капитала назначават свои приближени или не толкова приближени лица за управители или управителни органи в дружествата си.

Тази практика е особено приложима при търговските дружества, които подлежат на лицензионни или разрешителни производства, при които само лица с определен опит в определена сфера на дейност могат да бъдат управляващи.

В други случаи собствениците на дружества са подтикнати да назначат т.нар. номинални управляващи или дори да прехвърлят собствеността си на „номинални“ собственици, тъй като заеманата от тях работа не им позволява да се афишират като официални собственици или управляващи.

Обичайно приближените номинални управляващи

се съгласяват да услужат на собствениците 

без особена преценка по отношение на потенциалните рискове за тях. Най-често тези лица не се интересуват от управлението на дружествата, като дори издават „общи“ пълномощни за действие от тяхно име като управляващи или пък на доверие подписват подадените им за подпис договори и други документи.

До момента на осезаемото усещане за криза и предстоящи фалити „номиналните“ управляващи не си даваха реална сметка каква отговорност всъщност са поели, като са застанали начело на дружества, в чието управление на практика не участват и не контролират. В условията на криза обаче тези въпроси са все по-актуални както за „номиналните“, така и за реалните управляващи на търговски дружества.

Търговският закон полага стандарта, на който трябва да отговаря управлението на търговските дружества. Дружествата трябва да бъдат управлявани с грижата на добър търговец в интерес на дружеството и на всички собственици.

Стандартът на дължимата грижа 

трябва да бъде изразен в два главни аспекта:
– дълг да управляваш дружеството, което обхваща основно задължения по вземане на определени решения, организация на работата, координация и контрол

–  дълг да бъдеш лоялен към дружеството, което обхваща задължение за опазване на търговските тайни на дружеството и задължение за избягване и разкриване на всички потенциални конфликти на интереси.

В отделни закони стандартът на дължимата грижа за управление е засилен в зависимост от типа дружество – например при публичните дружества, чиито ценни книжа се търгуват на борсата.

Отговорността на управляващите може да бъде ангажирана, при условие че не са изпълнили дължимата грижа при своето управление, т.е. налице е недобросъвестно поведение – умишлено или небрежно, преценено в конкретната икономическа обстановка. Вследствие на това поведение дружеството трябва да е претърпяло вреди.

Какви са по-важните последици за управляващите 

при условия че са били начело на дружество, което е обявено в несъстоятелност:
– Пълна и неограничена имуществена отговорност на управляващите при неспазване на срока да заявят в съда, че управляваното от тях дружество е несъстоятелно и вследствие на това забавяне са причинени вреди на кредиторите;

– Възможна наказателна отговорност за престъпление против кредиторите;

– Не могат да бъдат назначавани за управляващи в бъдеще на други търговски дружества, ако са били начело на несъстоятелното дружество в последните две години преди решението за обявяване на несъстоятелността и има останали неудовлетворени кредитори;

– Не могат да бъдат назначавани за управляващи в бъдеще на други търговски дружества, които подлежат на специален лицензионен режим като инвестиционни посредници, управляващи дружества, застрахователни дружества, застрахователни брокери, здравноосигурителни дружества, обменни бюра и др., ако са били начело на несъстоятелно дружество и са останали неудовлетворени кредитори;

– Не могат да упражняват дейност като брокер или инвестиционен консултант, ако са били начело на несъстоятелно дружество и са останали неудовлетворени кредитори.

На практика много рядко дружества, които са стигнали до фаза на обявяване в несъстоятелност, успяват да удовлетворят вземанията на всички кредитори. По тази причина посочените рискове за управляващите несъстоятелното дружество са напълно реални.

Отделен е въпросът, че Търговският регистър няма задължението да следи при регистрация на ново дружество дали управляващите са били начело на несъстоятелно дружество.

Търговският регистър проверява само наличието на съответната декларация, но не и верността на съдържанието й (за която компетентен да се произнесе е единствено наказателният съд). Поради това в практиката

има случаи на лъжливо деклариране 

и назначени управляващи, които не отговарят на изискванията на закона. Работа на прокуратурата е да следи за лъжливо деклариране и съответно да потърси наказателна отговорност на лицата, които са го направили. Прокуратурата също така има правомощията да поиска прекратяване на търговско дружество, ако неговите управляващи не отговарят на изискванията на закона.

Може ли управляващите несъстоятелно дружество да възвърнат правата си да участват отново в управлението на търговски дружества?

Може – ако управляващите изплатят всички задължения към неудовлетворени кредитори или ако съумеят да докажат, че несъстоятелността се дължи на неблагоприятно изменили се стопански условия. Не могат да възвърнат правата си управляващи, осъдени по реда на Наказателния кодекс за банкрут.

* адв. Ивана Близнакова, съдружник в адв. дружество „Точева и Мандажиева“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: