ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

Социалното министерство е готово със законови промени срещу забавени заплати

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 10/03/2012

ИзображениеМинистерството на труда е подготвило промени в Гражданско-процесуалния кодекс(ГПК) и в Търговския закон, които защитават работниците, когато работодателят не им плаща. Това съобщи в предаването „Седмицата“ на Дарик социалният министър Тотю Младенов.

Поправките в ГПК предвиждат съдът да може без да се води дело да издаде изпълнителен лист на роботник срещу представени от него счетоводни документи за дължими заплати. С този лист после работникът може да отиде при съдебен изпълнител, който да наложи запор върху имуществото на рабатодателя. Министърът обясни и че според Кодекса на труда този документ не може да бъде отказван на работниците.

Подготвената промяна в Търговския закон пък предвижда в случай на фалит работниците да бъдат кредитори от първи ред. Това означава в такива случаи те да са първите, чиито вземания ще бъдат удовлетворявани. В момента работниците се намират на четвърто място след държавата, банките и др. 

Практиката показва, че обикновено до тях не стигат парите, мотивира преложението си Тотю Младенов. Той посочи, че поправките са готови и са предоставени на Министерството на правосъдието, то да ги внесе за обсъждане в Министерски съвет.

За последните две години благодарение на намесата на Главната инспекция по труда са изплатени над 165 млн. лв. забавени заплати, посочи Младенов, но подчерта, че не всеки път намесата води до този резултат. 

Той даде за пример с „Горубсо“-Мадан, на собственика на който инспекцията е наложила глоби за 50 000 лева.

Предприятието дължи 1.1 млн. заплати,  1.5 млн. за социални осигуровки и 1.2 млн. лв. за данъци. 

През миналата седмица социалният и икономическият министър посетиха предприятието и стана ясно, чеработниците ще започнат да получават заплати от понеделник.

До края на мандата може още веднъж да се увеличи минималната работна заплата, каза още Младенов. Той не се ангажира нито с конкретни срокове, нито с проценти. От есента на миналата година тази заплата беше увеличена на 270 лв., а от 1 май се вдига на 290 лева. 

Социалният министър внесе и повече яснота по идеята си за заделяне на 1% социални осигуровки за домове за възрастни хора. Той посочи че не става дума за увеличаване на осигурителната тежест, срещу което  е против финансовият министър, а в рамките на сегашните осигуровки да се заделят 1 на сто за целта. Младенов посочи, че населението непрекъснато застарява, очертава се изключително тежка демографска картина и трябва отсега да се мисли за достойните старини на хората. 

Данните за безработицата, оповестени през седмицата, Младенов определи като нормални за първите месеци на годината, които обикновено са по-тежки за пазара на труда. Той напомни, че по европейски програми за тази година за мерки на този пазар са предвидени 350 млн. лв., отдело 73 млн. лв. са заделени в бюджета по националния план за заетостта. 

Предвижда се също изграждането на 10 кариерни центъра за млади хора и консултативни центрове в областните градове. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: