ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

Кой какво ще плати при втория опит за спасение на Гърция

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 21/02/2012

По повод постигнатото споразумение по втория спасителен план от 130 млрд. евро за Гърция френският в. „Фигаро“ представя приблизителна разбивка за сумите, които ще трябва да платят страните по споразумението.

Еврозоната и Европейската комисия

Подобно на първия спасителен план правителствата на еврозоната ще бъдат основните вносители на сумите по втория спасителен план. За Европа фактурата този път ще е по-тежка от преди – около 117 млрд. евро, защото ситуацията в Гърция се влоши и Международният валутен фонд (МВФ) ще се покаже по-малко щедър, отколкото беше в миналото. Противно на първия план, състоящ се от двустранни заеми, вторият план минава през Европейския фонд за финансова стабилност, събиращ пари от пазарите благодарение на гаранциите на държавите от еврозоната.

Страните с кредитен рейтинг ААА ще трябва да платят повече от другите по втория спасителен план. Изчислена на базата на дяловото участие във финансирането на Европейската централна банка (ЕЦБ), френската гаранция по спасителния план ще възлезе на 24 млрд. евро. По първия план тя беше 16.8 млрд. евро. Германската гаранция ще бъде 30 млрд. евро. По първия план тя беше 22.4 млрд. евро. Това прави Берлин най-главния вложител на средства по втория гръцки спасителен план.

МВФ участва по-скромно

За втория спасителен план за Гърция МВФ се очаква да отпусне не повече от 13 млрд. евро. През 2010 г. МВФ отпусна 27 процента от сумата за първия гръцки спасителен план. Това бяха 30 млрд. от общо 110 млрд. евро. Сега фондът е готов да отпусне едва 10% от общата сума. Участието на МВФ в спасителните планове за Ирландия и Португалия през 2011 г., както и критиките срещу тези спасителни планове, отправени в САЩ, които внасят най-голяма вноска във фонда, намалиха полето на действие в еврозоната на международната финансова институция.

Частният сектор се лишава от над 100 млрд. евро

Частният сектор (банки, инвестиционни фондове, гаранционни фондове), държащ гръцки дългови облигации на стойност над 200 млрд. евро, прие да заличи над 100 млрд. евро от тази сума. За награда за тази жертва частният сектор ще си подели 30 млрд. евро, взети от държавните средства, вложени във втория спасителен план за Гърция.

ЕЦБ ще направи подарък от 12 млрд. евро

ЕЦБ, която държи облигации по гръцкия дълг на стойност между 44 и 50 млрд. евро, би трябвало да осигури на страните членки на еврозоната 12 млрд. евро капиталови печалби, което накрая би трябвало да облагодетелства Гърция. Как ще се получи това – ЕЦБ се отказва от печалбата, която е реализирала от гръцките дългови облигации, купени при 70 и 80 процента от тяхната стойност на вторичните пазари в разгара на кризата миналото лято. По този начин страните от еврозоната ще се спестят заделянето на тези средства в спасителния пакет. А механизмът за този подарък на ЕЦБ минава през размяна на гръцките облигации на ЕЦБ, при което финансовата институция ще бъде защитена в случай на бъдещо преструктуриране на гръцкия дълг. в.Капитал

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: