ACTIVE CONSULT – Accounting & Tax

Accounting & Tax Consulting, Staff Leasing , Business Solutions

 • Винаги правилни решения !

  www.activeconsult.net
  office@activeconsult.net
  Phone: +359 2 974-33-32
  Mobile: +359 895 10-18-18
  Address: 133 Tzarigradsko shose Blvd., Sofia, Bulgaria

 • Търсене по категория или дума ?

 • Последни публикации:

23% ръст на публикуваните позиции за работа през 2011

Posted by Active Consult Ltd. - Accounting & Tax в 17/02/2012

През изминалата 2011за първи път след 2008 бе отбелязан ръст от 23% на годишна база в публикуваните позиции за работа, обяви управителят на Jobs.bg Пламен Вушев на пресконференция на тема: „Какво е Jobs.bg и как функционира? Какво се случи на пазара на труда в различните сектори през 2011 и какво предстои през 2012.?”.

Данните на най-голямата кариерна медия в България Jobs.bg сочат, че през изминалата година са били обявени 253 301 свободни позиции. „Това е добрата новина. Лошата е, че кандидатстванията също нарастват. При тях е регистриран ръст от 13%”. В абсолютни цифри кандидатстванията през Jobs.bg за миналата година са били над 23 800 000.”

„Пикът на българската икономика беше пролетта и лятото на 2008. Тогава в Jobs.bg на месечна база се публикуваха над 40 000 свободни позиции. В същото време за тях се изпращаха по-малко от 400 000 CV-та. По това време компаниите не можаха да намерят никакви хора – нито високо-, нито нискоквалифицирани. Ситуацията драматично се промени през 2009”, обясни управителят на Jobs.bg. Тогава броят на обявените позиции е спаднал с около 50%, 2010 е била година на „задържане”, докато през миналата за първи път е отчетен ръст. Тенденцията броят на кандидатстванията драматично да нараства обаче започва през есента на 2008 и продължава и до днес. Това означава, че има компании, които продължават да се свиват, а ефектът е, че кандидатът вече не е силният на деня.

На пазара на труда обаче има неравномерно разпределение. За позиции, за които не се изисква специфичен опит и умения, има хиляди кандидати, докато за други в продължение на месеци кандидатстват едва няколко човека.

Такъв е случаят с ИТ позициите, където търсенето на специалисти е голямо. Това обяснява и защо има работодатели, които се оплакват, че страдат от липса на кандидати на фона на огромен брой хора, търсещи работа. Обикновено това са компании от ИТ индустрията и секторът на изнесените бизнес процеси, които са и били и сред най-активните в наемането на нови служители, показва анализът на Jobs.bg по сектори.

„Световната икономика е в нова фаза на активно оптимизиране на офис и бизнес процесите. Подобно на това, което се случи в миналото с производството”, каза Ани Димитрова – директор „Корпоративни комуникации” в Jobs.bg. Тенденцията е в дългосрочен план интересът за изнасяне на дейности към страни, като България да продължи въпреки икономическата ситуация и дори ще бъде засилена от нея. „Конкуренцията между България и другите държави е ожесточена”, посочи обаче Ани Димитрова и допълни, че дали България ще съумее да се развие в тази област, зависи от наличието на достатъчно квалифицирани специалисти със съответстващи на търсенето умения и познания.

Положителните сигнали за България са, че освен традиционните ИТ и обслужване на клиенти, спектърът от дейности се разширява. Примери за това са международни компании, като НР и Coca-Cola, които изнесоха част от функцията си човешки ресурси в България.

През 2012 ще навлезе и нова ИТ компания, която е решила да изнесе финансовия си отдел у нас. Тя планира първоначално да наеме между 200-300 експерти с финансово-счетоводен опит и владеене на език, които да достигнат до 1000 през следващите години.

„Друга световна тенденция, която се очертава, е, че вече говорим за икономика на уменията”, посочи още Ани Димитрова. По думите й днес успешна кариера означава адаптивност. „Образованието и дипломата са важни, но са само основата”, подчерта тя.  Хората трябва да имат готовност да се развиват, защото икономиките се променят, а с тях и необходимите умения. „Моят съвет е хората активно да следят какви умения се търсят от компаниите и да се насочат в придобиването точно на тези умения, независимо от образованието, което имат”, заяви Пламен Вушев. Според него моментът е подходящ да се инвестира в изучаването на чужд език. Владеенето на езици е основно изискване за най-активните в наемането работодатели в момента – международните компании, които изнасят бизнес процеси и функции у нас. По думите му, ако човек реши да инвестира в изучаването на чужд език, са достатъчни между 6 и 12 месеца, за да се достигне ниво на владеене, необходимо за започване на

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: